ВИХОВАННЯ НАЙМОЛОДШИХ ДІТЕЙ В УМОВАХ СОЦІАЛЬНИХ, КУЛЬТУРНИХ ТА ОСВІТНІХ ЗМІН

Автор(и)

  • T. Tkach

DOI:

https://doi.org/10.33989/2226-4078.2020.1.195218

Ключові слова:

наймолодші діти, дошкільний заклад, освіта, оточення, чутливий період, школа, зміни

Анотація

У вихованні наймолодших дітей постійно відбуваються зміни. В даний час спостерігається тенденція все більше раннього засвоєння дітьми знань. Перші п’ять років життя – це час швидкого росту мовної, концептуальної, соціальної, емоційної та рухової компетентності. Діти повинні вміти співпрацювати, слідувати вказівкам, демонструвати самоконтроль та «звертати увагу». Дітям для досягнення успіху в школі потрібні поєднання інтелектуальних навичок, мотиваційних якостей та соціально-емоційних навичок. На жаль, дошкільний заклад не завжди підтримує соціальний та емоційний розвиток наймолодших дітей. Дошкільні роки – це «чутливий період» для регуляції розвитку молодших дітей. Не має сумніву в тому, що середовище, в якому дитина зростає, має потужний вплив на те, як розвивається і навчається дитина.

Посилання

Bruner, D. (1977). Psihologija poznanija [Psychology of cognition]. Moscow: Progress [in Russian].

Jerikson, Je (1996). Identichnost': junost' i krizis [Identity, adolescence and crisis]. Moscow: Progress [in Russian].

Piazhe, Z. (1999). Rech i myshlenie rebenka [Speaking and thinking of a child]. Mosow: Pedagogika-Press [in Russian

Rozumna osvіta dlia rozumnogo suspіlstva [Smart education for the smart society]. Retrieved from http://smarteducatoin.blogspot.com/2016/06/smart-education.html [in Ukrainian].

Vocila, A. (2010). Educaţia și școala contemporană la graniţa dintre modernism și postmodernism. Deziderate și extensii în practica educativă. URL: https://andreivocila.wordpress.com/2010/10/29/educatia-si-scoala-contemporana-la-granita-dintre-modernism-si-postmodernism-%E2%80%93-deziderate-si-extensii-in-practica-educativa/

Vygots'kij, L. S. (1984). Detskaja psihologija [Child’s psychology]. Moscow: Pedagogika [in Russian].

##submission.downloads##

Номер

Розділ

ТЕОРЕТИКО-МЕТОДОЛОГІЧНІ ПРОБЛЕМИ ПСИХОЛОГІЇ ОСОБИСТОСТІ