Людина як причина: про включення феномену інформації в об’єктивну активність людського мозку у формі психічних процесів

Автор(и)

  • O. Soloviev
  • N. Litsoyeva

DOI:

https://doi.org/10.33989/2226-4078.2016.1.162549

Ключові слова:

інформація, психічні явища, свобода, причина, невизначеність, мозок, майбутнє, теперішнє, минуле, новизна

Анотація

У статті розглядається проблема функцій психічних явищ в нейронних мережах мозку, що дозволяють людині в умовах імовірнісного середовища виступати як специфічний каузальний фактор, який реалізується не лише суто фізично, а й завдяки інформаційним процесам в мозку людини. Структура такої каузальності та участь у її реалізації феномену інформації стає зрозумілими, якщо ці явища розглядаються в контексті проблеми часу. Також вказується на те, що механізм функціонального включення психічних, суб’єктивних явищ в об’єктивну активність нейронних мереж людського мозку є наслідком фундаментальних особливостей фізичного середовища, в якому еволюціонувало все живе і яке допускає наявність ступенів свободи при відповідно функціонуючому мозку, що реалізує психічні процеси. Свобода людини у виборі бажаного майбутнього розглядається як умова переробки інформації в її мозку, а «психічний простір» – як та сфера, котра, будучи реалізованою об’єктивною активністю нейронних мереж мозку людини, допускає вибір бажаного майбутнього за допомогою фактору суб’єктивності, що функціонує в цьому «просторі».

Посилання

Pilipenko A.A. Galechnaia industriia smyslov. Chelovek. 2008. No. 5. S.15–24.

Solovev O.V. Chelovecheskoe Ia v “prosvete” fizicheskogo zakona. Voprosy filosofii. 2008. No. 11. S. 52–64.

Solovev O.V., Solovev S.O. O printcipialnom otlichii determinizma v informatcionnykh setiakh chelovecheskogo mozga i EVM. Shtuchnii іntelekt. 2009. No. 3. S.11–22.

Solovev O.V. Semiotika chelovecheskogo mozga. Lugansk : Izd-vo VNU, 2008. 276 s.

Baars B.J. The conscious access hypothesis: Origins and recent evidence. Trends in Cognitive Science. 2002. Vol. 6/1. P.47–52.

Damasio A.R. The Feeling of What Happen. N.Y., L., 1999. 386 p.

##submission.downloads##

Номер

Розділ

ТЕОРЕТИКО-МЕТОДОЛОГІЧНІ ПРОБЛЕМИ ПСИХОЛОГІЇ ОСОБИСТОСТІ