Дослідження репрезентації соціально-політичної кризи в суспільній свідомості жителів України в системно-синергетичному підході

Автор(и)

  • K. Sedych

DOI:

https://doi.org/10.33989/2226-4078.2016.1.162555

Ключові слова:

етнічна ідентичність, ідеї, суспільна свідомість, система, синергетичний ефект, взаємодія, хаос, криза

Анотація

У статті викладено результати дослідження репрезентації кризи в суспільній свідомості жителів України та її динаміки. Аналіз системно-синергетичних феноменів проводився в рамках біполярних психосемантичних континуумів: активність – пасивність; сила – слабкість; добре – погано; автономність – зв’язки; порядок – хаос. Виявлено декілька типів етнічної ідентичності. Вказується на те, що на формування національної ідентичності та її розвиток впливають як сучасні події, так і колективні травми і перемоги спільного минулого, колективні ідеї, міфи. Встановлено, що протягом досліджуваного періоду, який із системно-синергетичної точки зору характеризується підвищенням хаосу, відбулися певні зміни в суспільній свідомості: стало більше активності, більше діалогу між представниками різних регіонів, більше ресурсів; спостерігається деяка стабілізація рівня невротичної тривоги. Висвітлено проблеми Контролю і Відповідальності; Боргів і Лояльності; Справедливості. Результатом кризи внаслідок появи в соціальній системі синергетичного ефекту є соціальне новоутворення – нова форма взаємодії між підсистемами суспільства «громада» і «влада».

Посилання

Andreeva G.M. Sotcialnaia psikhologiia : uchebnik dlia vysshikh uchebnykh zavedenii. M. : Aspekt Press, 2004. 365 s.

Lobok A.M. Veroiatnostnyi mir. Ekaterinburg, 2002. 152 s.

Mei R. Smysl trevogi. M. : Klass, 2001. 384 s.

Tillikh P. Teologiia kultury. M. : Iurist, 1995. 479 s.

Maddi S. Developmental value of fear of death. Journal of mind and behavior. 1980. No. 1. P. 85–92.

Sedikh K.V. Fenomen sіmeinoї matritcі ta іdeologіia psikhoterapevtichnoї z nim. Psikhologіia і osobistіst. Naukovii zhurnal. 2014. No. 2 (6). S. 109–121.

Sedykh K.V. Psykholohiia vzaiemodii system: “sim’ia i osvitni instytutsii”: monohrafiia. Poltava. 2008. 260 s.

Khomulenko T.B., Padafet Yu.H., Skorynina O.V. Teoretychni ta praktychni aspekty doslidzhennia imidzhu: monohrafiia. Kh. : Inzhek, 2005. 269 s.

##submission.downloads##

Номер

Розділ

ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНІ ТА ПРИКЛАДНІ ДОСЛІДЖЕННЯ