ДВОЗНАЧНИЙ АСПЕКТ ТА СВОЄРІДНІСТЬ ПРОЯВІВ НЕДУГ ОСОБИСТОСТІ

Автор(и)

  • N. Buniak
  • S. Shandruk

DOI:

https://doi.org/10.33989/2226-4078.2023.2.288311

Ключові слова:

психосоматичний розлад, недуга, психічні прояви, психологічні фактори, больовий поріг, психогенний характер, особистість

Анотація

У статті розглянуто результати аналізу питання значення психологічних факторів у розвитку та перебігу соматичної патології. Автори цієї наукової публікації зазначають, що симптоми всякої недуги можуть бути безпосереднім вираженням психічних переживань особистості та вказують на правильність розуміння недуги, як процесу, обумовленого, насамперед, психологічними факторами та на те, що емоційний стан особистості впливає як на виникнення, так і на подолання недуги, а умовна лінія, що розділяє поняття «органічне захворювання внутрішніх органів і систем» та «психосоматичний розлад» є вельми розпливчатою. Відзначено важливість розуміння людського організму як цілісної саморегулюючої системи у всій складності фізичних та психічних проявів та у тісній взаємозалежності з конкретними для кожної окремої особистості життєвими умовами. У цій роботі узагальнено дані чисельних досліджень, які свідчать, що значний вплив на появу і поширення захворювань мають психосоціальні фактори. Висвітлено значення довіри до психолога чи медика у ставленні особистості до недуги, що розглядається як моральний вибір та дає дозвіл діяти в надзвичайно складних обставинах для особистості, яка нездужає.

Автори наголошують на необхідності опанування дисципліни «медична психологія» (чи, на наш погляд краще звучить, «психологія медицини») сту

Посилання

Afuzova, G. V. (2013). Vpluv psichosomatychnukh porushen’ na psukhichnu diialnist’ osobystosti [The influence of psychosomatic disorders on the mental activity of an individual] Naukovui chasopus NPU imeni M. P. Dragomanova Serija 19: Korektsiina pedagogika ta spetsial’na psichologija [Scientific journal of the NPU named after M.P. Drahomanova. Series 19: Correctional pedagogy and special psychology], 23, 315-317 [in Ukrainian].

Fedosova, L. O. (2013). Klinichna psichologija [Clinical psychology]: navch. posib. Kyiv: Personal. [in Ukrainian].

Grutsiuk, I. M. (2016). Psichosomatychni projavy psichologichnykh porushen’ u ditei shho perezhyvaly psichotravmuiuchu sytuatsiiu [Psychosomatic manifestations of psychological disorders in children who experienced a psychotraumatic situation]. Nayka I Osvita [Science and Education], 2/3, 121-124 [in Ukrainian].

Puljagina, G. Ja. (2020). Medychna psichologia [Medical psychology] (Book 2: Spetsialna medychna psichologia). Vinnutsja: Nova Knuga [in Ukrainian].

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-10-09

Номер

Розділ

КЛІНІКО-БІОЛОГІЧНІ АСПЕКТИ ОСОБИСТІСНИХ РОЗЛАДІВ