Критерії діагностики когнітивного розвитку дітей дошкільного віку з розладами аутистичного спектру: огляд літератури - Андрієнко, Г. (Психологія та особистість, 2025)
Актуальність досліджуваної проблеми обумовлена впровадженням інклюзивного навчання, яке передбачає реалізацію права всіх дітей, незалежно від стану їх психічного та фізичного здоров’я, на отримання загальної освіти. Метою статті було дослідження підходів до визначення критеріїв когнітивного розвитку дітей з розладами аутистичного спектру, на основі аналізу яких визначаються основні діагностичні критерії, які дозволяють максимально повно охарактеризувати когнітивний розвиток дітей дошкільного віку з досліджуваною нозологією. Методологія дослідження базувалася на комплексному аналізі сучасних наукових джерел у галузі когнітивного розвитку дітей з розладом аутистичного спектру, зокрема на вивченні критеріїв когнітивного розвитку. У процесі дослідження було проведено детальний аналіз концептуальних підходів до визначення терміну «когнітивний розвиток», а також виокремлення специфічних характеристик когнітивного розвитку дітей із розладами аутистичного спектру. Особливу увагу приділено труднощам, що виникають при діагностиці когнітивного розвитку таких дітей, а також аналізу комплексних порушень, які є типовими для дітей дошкільного віку з розладами аутистичного спектру. В статті описано особливості сприймання, уваги, мовлення, особливості інтелекту, контролю і планування діяльності тощо. Здійснювався огляд основних методик діагностики когнітивної сфери, моторних та перцептивних фукнцій з акцентом на можливості їхнього застосування в практиці корекційної роботи з дітьми з розладами аутистичного спектру. Отримані результати можуть бути використані для діагностики та корекції когнітивної сфери дітей з розладами аутистичного спектру з метою їхнього включення в систему інклюзивного навчання і отримання якісної освіти відповідно до їх індивідуальних можливостей та особливостей розвитку когнітивної сфери.