Особливості діалогічної взаємодії студентів технічного профілю з різним типом комунікативного реагування - Кукса, Ю. (Психологія та особистість, 2025)
Діалогічна взаємодія є ключовою в людській комунікації, але досліджень щодо формування цих навичок у студентів технічних спеціальностей недостатньо, особливо з урахуванням їхніх особистісних особливостей. У зв’язку з цим метою дослідження був аналіз особливостей діалогічної взаємодії студентів технічного профілю з різними типами комунікативного реагування. Емпіричним дослідженням було охоплено 300 студентів закладів вищої освіти технічного спрямування. Програма емпіричного дослідження включала методику «Діалогічність міжособистісних стосунків» та методику «Тест комунікативних здібностей». Встановлено, що студенти технічного профілю мають середній рівень за показниками самоцінності відносин, конструктивності відносин та діалогічності відносин. Водночас визначено, що майже третина респондентів схильні демонструвати неготовність до ефективної взаємодії з іншими людьми, а високу здатність до адаптації у ситуації взаємодії, впевненість у собі під час комунікації та здатність до побудови відкритих відносин виявляє найменша частина досліджуваних. Крім того, більшість респондентів схильні до компетентного реагування у спілкуванні, однак третина здатні до агресивної поведінки у взаємодії, а решта мають тенденцію до залежності у спілкуванні. Доведено, що усі показники діалогічних стосунків перебувають у сильному кореляційному зв’язку з компетентним типом комунікативного реагування і не мають кореляційного зв’язку з іншими типами. Отже, дослідження дало змогу констатувати, що у студентів технічного профілю побудова діалогічної взаємодії позитивно корелює зі схильністю до партнерства у спілкуванні.