Оцінка психометричних властивостей багатовимірної інвентаризації зовнішніх розладів поведінки серед пакистанських учнів - Акіл, М.; Рехна, Т.; Ахтар, Р.; Аббас, Д. (Психологія та особистість, 2025)
Здоров’я учнів тісно пов’язане з їхньою академічною успішністю, однак пропуски шкільних занять, які є суттєвою глобальною проблемою охорони здоров’я, можуть залишатися поза увагою в оцінюванні стану здоров’я та в заходах для його підтримки. Метою цього дослідження було вивчення психометричних властивостей інвентаризації зовнішніх розладів поведінки для пакистанських учнів, які пропускають заняття. Інвентаризація зовнішніх розладів поведінки була розроблена для оцінки п’яти різних розладів зовнішньої поведінки: (1) опозиційно викличний розлад, (2) розлад поведінки, (3) антисоціальний розлад особистості, (4) індивідуальне відхилення, (5) групове відхилення. У дослідженні взяли участь 960 учнів (учні, що пропускають заняття, n = 361; пунктуальні, n = 599), які були відібрані з різних державних шкіл, інтернет-кафе та громадських парків міста Фейсалабад, Пакистан. Задля вивчення прихованої структури шкал інвентаризації зовнішніх розладів поведінки для вибірки учнів, які пропускають заняття, був застосований факторний аналіз. Результати аналізу кривої робочої характеристики реципієнта показали, що шкали для опозиційно викличного розладу, розладу поведінки, антисоціального розладу особистості, індивідуального відхилення та групового відхилення продемонстрували високу діагностичну ефективність. Крім того, інвентаризація зовнішніх розладів поведінки виявила прийнятні рівні надійності, конструктивної валідності та критеріальної валідності для вибірки учнів, які пропускають заняття. Результати дослідження підтвердили, що індигенозно розроблені шкали інвентаризації зовнішніх розладів поведінки є надійними та валідними інструментами самозвіту для діагностики зовнішніх розладів поведінки серед школярів.