СИНЕРГЕТИЧНИЙ ЕФЕКТ ПСИХОЛОГО-ПЕДАГОГІЧНОЇ ВЗАЄМОДІЇ СИСТЕМ «СІМ’Я» І «ШКОЛА» - Sedykh, K. (Психологія та особистість, 2021)
В статті розкрито особливості психології взаємодії сім’ї з освітніми соціальними інституціями. З позицій системного підходу як методологічної парадигми дослідження здійснено розгалужене теоретико-емпіричне вивчення взаємодії систем «сім’я» та «освітня соціальна інституція». Проведено системний аналіз феномену міжсистемної взаємодії між системами «сім’я» та «освітня інституція», виявлено ефекти-фактори першого та другого порядків у міжсистемній взаємодії. Визначено, що дитина / учень є одночасно компонентом двох систем – «сім’я» і «школа», взаємозумовлена поведінка кожної з яких створює циркулярну каузальність та коеволюцію комунікативних, інтерактивних та наративних зразків спілкування. Виявлені дві моделі взаємодії між школою та учнем – ієрархічна і підтримуюча. Подано їхній змістовий опис.