ТЕОРЕТИЧНІ АСПЕКТИ САМОТНОСТІ ЯК СУБ’ЄКТИВНОГО ПЕРЕЖИВАННЯ - Pomazova, O. (Психологія та особистість, 2019)
У статті порушується питання неоднозначності та складності наукового осмислення феномену самотності. Розрізняється розуміння «бути самотнім» з об’єктивної точки зору, мати дефіцит соціальних зв’язків та «вважати себе самотнім» серед людей. Метою статті є розгляд теоретичних поглядів на самотність як суб’єктивне переживання. В результаті теоретичного розгляду джерел самотності підкреслено суб’єктивну оцінку особистістю власного об’єктивного положення, що дозволяє зробити суб’єктивне переживання самотності більш предметно зрозумілим. Суб’єктивна оцінка самотності є результатом когнітивного, афективного та поведінкового процесів.