Агресивна поведінка дітей як передумова підліткового кібербулінгу в мережевому спілкуванні - Khomenko, Z. (Психологія та особистість, 2018)
У статті в контексті психологічного аналізу проблеми агресивної поведінки підлітків у соціальних мережах розкрито особливості підліткового віку, визначено його специфіку в обставинах мережевого спілкування. Розглянуто причини агресивної поведінки підлітків і її вплив на спілкування в соціальних мережах. Уточнено зміст поняття «кібербулінг» як новітньої форми агресії, що передбачає жорстокі дії з метою дошкулити, нашкодити, принизити людину з використанням інформаційно-комунікаційних засобів мобільних телефонів, електронної пошти, соціальних мереж тощо); систематизовано наукові позиції вітчизняних та зарубіжних учених щодо розуміння сутності кібербулінгу в мережевому спілкуванні підлітків. З’ясовано сукупність індивідуальних і соціально-психологічних чинників підліткової агресії та її характерні ознаки при створені проблемних ситуацій щодо кібербулінгу.