Психологічна допомога батькам дітей з порушенням розвитку - Andreyko, B. (Психологія та особистість, 2016)
У статті проаналізовано наукові дані та наукові підходи до дослідження проблем батьків, що виникають внаслідок захворювання їх дитини; емоційних станів у батьків, що виховують дитину з порушенням розвитку; cтадій переживання народження хворої дитини. З’ясовано, що сім’я як цілісність стикається з різноманітними ситуаціями, що детерміновані соціальними наслідками хвороби або вадами дитини, емоційною та психологічною реакцією на неї батьків дитини. Знання психологічних стадій, виділених в теорії горя, допомагає фахівцям: зрозуміти реакцію сім’ї дитини з вадами розвитку; усвідомити, коли і яким чином краще втрутитися в ситуацію, гнучко застосовувати теорію стадій, враховувати особливості конкретної сім’ї та індивідуальні реакції на таке потрясіння. У статті проаналізовані етапи допомоги таким сім’ям. З’ясовано, що важливим аспектом на сьогодні є досвід груп «взаємодопомоги». Такі групи надають інформаційне забезпечення; допомогу у пошуку адекватних способів подолання труднощів, своїх прихованих ресурсів; диференційовану психолого-педагогічна підтримку.