Настанови щодо професійного майбутнього як компонент кар’єрного рішення студентів технічних спеціальностей - Shtuchenko, I. (Психологія та особистість, 2016)
У даній статті розглянуто основні підходи у вітчизняній та зарубіжній літературі, пов’язані з проблемою психологічної детермінації формування кар’єрної спрямованості та впливу професійних настанов на кар’єрне рішення. Визначено провідні типи кар’єрної спрямованості: горизонтальний, вертикальний, мішаний тип (суміщення горизонтального та вертикального), горизонтальний тип з творчим компонентом на зразок хобі. Наведено результати дослідження характеристик професійних настанов у студентів технічних ВНЗ у період навчання у кожній групі досліджуваних. Виявлено особливості характеристик професійних настанов у групах досліджуваних з різною кар’єрною спрямованістю та їхній вплив на формування кар’єрного рішення.