Дослідження репрезентації соціально-політичної кризи в суспільній свідомості жителів України в системно-синергетичному підході - Sedych, K. (Психологія та особистість, 2016)
У статті викладено результати дослідження репрезентації кризи в суспільній свідомості жителів України та її динаміки. Аналіз системно-синергетичних феноменів проводився в рамках біполярних психосемантичних континуумів: активність – пасивність; сила – слабкість; добре – погано; автономність – зв’язки; порядок – хаос. Виявлено декілька типів етнічної ідентичності. Вказується на те, що на формування національної ідентичності та її розвиток впливають як сучасні події, так і колективні травми і перемоги спільного минулого, колективні ідеї, міфи. Встановлено, що протягом досліджуваного періоду, який із системно-синергетичної точки зору характеризується підвищенням хаосу, відбулися певні зміни в суспільній свідомості: стало більше активності, більше діалогу між представниками різних регіонів, більше ресурсів; спостерігається деяка стабілізація рівня невротичної тривоги. Висвітлено проблеми Контролю і Відповідальності; Боргів і Лояльності; Справедливості. Результатом кризи внаслідок появи в соціальній системі синергетичного ефекту є соціальне новоутворення – нова форма взаємодії між підсистемами суспільства «громада» і «влада».