Теологічний і філософський напрямки психологічної думки Полтавщини у ХVІІІ-першій половині ХІХ століттях - Shevchuk, V. (Психологія та особистість, 2015)
У статті проаналізовано розвиток психологічних ідей і думок у межах теологічного та філософського напрямків. Внесок у подальший розвиток психологічної думки зробили такі відомі вихідці з Полтавщини, як Паїсій Величковський, Яків Козельський, Семен Кулябка, Григорій Сковорода, Памфіл Юркевич. Дані мислителі у своїх працях акцентували увагу на проблемах психології особистості.