Особливості впливу психотравмуючих ситуацій на розвиток життєвих сценаріїв жінок - Шаповал, Я. (Психологія та особистість, 2025)
Актуальність дослідження полягає в зростаючій потребі вивчення впливу психотравмуючих ситуацій на розвиток життєвих сценаріїв жінок, зокрема в контексті сучасних соціальних і культурних викликів. Мета роботи полягала в аналізі внеску науковців і практиків для подальших досліджень впливу психотравмуючих подій на розвиток життєвих сценаріїв жінок. Аналіз впливу психотравмуючих ситуацій на розвиток життєвих сценаріїв жінок здійснено з використанням інтегративного підходу, що поєднує різні методи дослідження (аналіз, синтез, абстрагування та порівняння, структурно-функціональний, діалектичний, конкретно-історичний, системний, соціокультурний) та враховує соціокультурний контекст. У роботі розглянуто вплив травматичних подій на психологічний стан жінок, їхні соціальні ролі та міжособистісні стосунки. Основну увагу приділено структурним змінам у психіці, гендерним аспектам та соціальній нерівності, які посилюють травматичний вплив і формують специфічні життєві сценарії. Використання системного та соціокультурного методів дозволило глибше осмислити багатогранність травматичних переживань жінок та їхній вплив на подальший розвиток особистості. Особливості впливу психотравмуючих ситуацій на розвиток життєвих сценаріїв осіб жіночої статі полягають у складній взаємодії психологічних та соціальних факторів, що значною мірою визначають життєві траєкторії протягом життя. Травматичні події суттєво впливають на їхнє самовизначення, соціальні ролі та здатність до самостійності. Сценарії бувають спрямованими або на уникнення стресових ситуацій у майбутньому, або на відновлення контролю над життям. Практична цінність роботи полягає в розробці рекомендацій для психологів, соціальних працівників та інших фахівців, які працюють із жінками, що зазнали психологічної травми, на основі здійсненого аналізу обраної тематики.