ANALYSIS OF THE CONCEPT AND FACTORS SUPPORTING THE SUBJECTIVE VITALITY OF A PERSON - Kuzikova, S.; Shcherbak, T. (Психологія та особистість, 2023)
Метою статті є розглянути феномен вітальності згідно з різними науковими теоріями; здійснити аналіз можливих причин виснаження та підвищення життєвої енергії особистості; проаналізувати результати експериментального дослідження, спрямованого на вивчення психологічних особливостей вітальності на прикладі представників парашутного спорту та практики йоги; описати механізм впливу досліджуваних видів активності на рівень суб’єктивної вітальності; розробити загальні рекомендації щодо підтримання життєвої енергії особистості на сприятливому рівні. Використано наступні методи. Із групи емпіричних методів: психодіагностичний метод (тести); із групи методів аналізу (обробки) даних: якісний та кількісний аналіз отриманих результатів, методи комп’ютерної обробки експериментальних даних. Використано методику дослідження суб’єктивної та диспозиційної вітальності Р. Райана і К. Фредеріка. У дослідженні прийняло участь 270 респондентів віком від 22 до 50 років, серед них 90 представників практики йоги, 90 представників парашутного спорту та 90 респондентів контрольної групи. Емпіричне дослідження здійснювалося на базі: Студія йоги «Симметрія» та фестваль йоги та музики «Аватар»; АК «Авіа-Союз» ДЗ «Майське». У всіх учасників дослідження була отримана інформована згода на участь в дослідженні. Представлено теоретичний аналіз феномену суб’єктивної вітальності як психологічного феномену, висвітлено її особливості з точки зору різних тлумачень. Проаналізовано психологічні та фізіологічні фактори підвищення життєвої енергії та розглянуто причини її виснаження. Здійснено аналіз результатів проведеного емпіричного дослідження, метою якого було експериментально дослідити психологічні особливості суб’єктивної вітальності у представників практики йоги та парашутного спорту. Обґрунтовано механізм впливу досліджуваних видів активності на рівень життєвої енергії людини. В результаті проведеного дослідження визначено високий рівень суб’єктивної вітальності як стану та диспозиційної вітальності як особистісної якості у представників практики йоги та представників парашутного спорту. Здійснено порівняльний аналіз результатів з показниками контрольної групи, що вказує на прямий позитивний вплив практики йоги та парашутизму на загальний рівень життєвої енергії особистості. Визначено, що рівень суб’єктивної вітальності у парашутистів наприкінці стрибкового сезону знижується. Розроблено спеціальні загальні рекомендації щодо підтримання досліджуваного показника на сприятливому рівні.