ПРОБЛЕМНІ ПИТАННЯ КЛАСИФІКАЦІЇ КІБЕР-АДИКЦІЙ - Asieieva, Yu. (Психологія та особистість, 2020)
Робота містить аналіз науково-теоретичних та науково-емпіричних досліджень щодо проблеми класифікації комп’ютерної залежності, Інтернет-залежності та кібер-адикції. Автор розкриває основні дефініції, надає аналіз різноманітних поглядів науковців щодо симптоматики та існуючих класифікацій кіберадикцій. Розкриває три групи факторів, що визначають адиктивну поведінку: біологічні, соціальні та психологічні. За результатами аналізу надано власні визначення та класифікація кібер-адикцій. Методами дослідження були: теоретичний (аналіз та узагальнення соціально-психологічної, медико-психологічної, психолого-педагогічної літератури та міждисциплінарний аналіз. Теоретичний аналіз доступних вітчизняних та зарубіжних наукових досліджень був присвячений розгляду та становленню таких дефініцій як Інтернет залежність, комп’ютерна залежність та кібер-адикції. Узагальнення та міждисциплінарний аналіз соціально-психологічної, медико-психологічної, психолого-педагогічної літератури спрямовано на відображення сучасного стану проблеми класифікації кібер-адикції з позиції міждисциплінарного підходу. Автором підкреслено, що комп’ютерна залежність, Інтернет-залежність та кібер-адикції, поки що не визнані на офіційному рівні тобто не включені в класифікацію захворювань МКХ-10 і розладів DSM IV, (однак, плануються у майбутніх редакціях даних класифікаторів). Аналіз існуючих наукових надбань надає можливість стверджувати, що на даний час ще недостатньо описана нозологія, анамнез та детермінанти даних адикцій, не достатньо чітко виявлені критерії розмежування кібер-адикції, Інтернет-адикцій, комп’ютерних адикцій, ігрової залежності, а деякі нові види кібер-адикцій взагалі ще недостатньо вивчені і невраховані міжнародними класифікаторами хвороб. При цьому процес всесвітньої діджиталізації, ґаджеталізації та впровадження інтерактивних технологій в життя людини привносить все нові види кберадикцій та поступово розширює коло групи ризику, знижуючи вікові критерії. Отже, актуальним питанням на сьогоднішній день залишається визначення тієї межі, коли яскравий, барвистий і захоплюючий світ кіберпростору з безліччю різних героїв, образів, місць настільки опановує психіку, що переростає в кібер-адикцію. У роботі автор приходить до висновку про необхідність розмежування понять кібер-адикції, Інтернет-адикцій, комп’ютерних адикцій, надає власну концептуальну модель розмежування видів кібер-адикцій.