ВЕЛИКА ПСИХОАНАЛІТИЧНА ГРУПА ЯК ІНСТРУМЕНТ АНАЛІЗУ ПСИХОСОЦІАЛЬНИХ ПРОЦЕСІВ В УКРАЇНІ - Filts, O.; Sedykh, K.; Turetska, N. (Психологія та особистість, 2019)
У статті пропонується перший скорочений схематичний опис великої психодинамічної групи у травні 2019 року (150 учасників), яка проводиться традиційно двічі на рік (у квітні і серпні) в рамках психотерапевтичного освітнього проекту в місті Трускавець (початок проектів – 1994 р.). Особливістю цієї групи є те, що її тематика безпосередньо пов’язана з результатами виборів президента України 2019 р. Всі п’ять сесій по півтори години цієї групи записані у вигляді детального протоколу. Також запротокольовано обговорення динаміки цієї групи на Спеціальних Стафах, у яких беруть участь усі тренери, ко-тренери, а також спостерігачі, задіяні в проекті. У статті подано короткі передумови проведення цієї групи, згадано основні моменти проведення попередніх груп, наведено деякі психологічні передумови функціонування подібних груп, а також процитовані найважливіші моменти обговорення групи та ілюстрації динаміки у вигляді окремих висловлювань учасників. Нами запропоновано попередню версію психодинамічної інтерпретації великої групи, у якій простежується виразний паралелізм між загальними соціо-культуральними процесами в Україні та динамічним процесом у великій групі. Підкреслено, що соціальні процеси в Україні, зі зміщенням від загальної соціальної недовіри до влади і зовнішніх впливів (так звана, шизоїдно-параноїдна позиція «боротьби та втечі») до максимальної довіри до влади та її месіанських спроможностей подолати всі види соціально-політичної кризи (так звана, депресивна позиція «надії на месію») відобразились у динаміці великої групи. Детальніше аналіз протоколів великої групи та її обговорення будемо пропонувати у наступних статтях.