ЦИВІЛІЗАЦІЙНА ТА ІСТОРИЧНА КОНСТАТНІСТЬ ТРИВОЖНИХ, АГРЕСИВНИХ ТА ЛЕТАЛЬНИХ СЮЖЕТІВ У СНОВИДІННЯХ - Perevyazko, L. (Психологія та особистість, 2019)
Запропоновану статтю присвячено емпіричному дослідженню проблеми константності сюжетів в сновидіннях різних цивілізацій та епох. Досліджено 4053 сновидінь із різних джерел(література Інтернет, психотерапевтична практика), з яких розглянуто тривожні сюжети, агресивні сюжети та сюжети про смерть. Показано, що майже всі досліджені сюжети (переслідування, напад, фізична атака, матеріальні збитки, поспіх, запізнення, сни-катастрофи, військова тематика, смерть сновидця, або його/її близьких, або інших осіб тощо) носять трансцивілізаційний та транс-історичний характер. Виключення становили дві категорії: «інші тривожні сюжети» та «дух померлих», що пов’язано з впливом нових анксіогенних чинників та критичним ставленням сучасної людини до віри у духів.