Особливості впливу міжособистісної взаємодії в неформальних об’єднаннях на розвиток ціннісно-смислової свідомості підлітків - Lavrinenko, V. (Психологія та особистість, 2021)
У статті аналізуються особливості впливу міжособистісної взаємодії в неформальних об’єднаннях на розвиток ціннісно-смислової свідомості підлітків. Представлені актуальні наукові дослідження специфіки ціннісно-смислової свідомості особистості, її становлення в підлітковому віці та напрямки теоретичного осягнення ролі субкультур у психологічному становленні представників даної вікової категорії. Подано узагальнені результати змістовних та структур- них показників ціннісно-смислової свідомості підлітків-неформалів та представників контрольної групи, їх тенденцій міжособистісної взаємодії. Описані результати проведення факторного аналізу емпіричних даних та представлено модель впливу міжособистісної взаємодії в неформальних об’єднаннях на розвиток ціннісно-смислової свідомості підлітків.