Сучасні вектори дослідження емоційного інтелекту особистості - Karpenko, Ye. (Психологія та особистість, 2021)
У статті здійснено теоретичний аналіз сучасних підходів до вивчення емоційного інтелекту (EQ) особистості. Встановлено, що класичний погляд на EQ передбачає уявлення про локалізацію емоцій в структурі головного мозку, необхідність їх підпорядкування раціональному мисленню та здебільшого досліджує функціонування EQ на поведінковому рівні. Згідно з ним емоції виникають внаслідок дії екстра- чи інтернальних стимулів, на які особистість, використовуючи мозкові структури, змушена реагувати. Постнекласичний підхід робить акцент на конструюванні емоцій особистістю, що має неврологічне підґрунтя. Воно полягає в діяльності інтероцептивної і контрольної мереж головного мозку. З’ясовано, що цей підхід чутливіший для експлікації аксіологічного вектору EQ, компоненти якого − організмічне чуття і емоційна компетентність − є механізмами розуміння та інтерпретації відповідно.