Модель адаптивної стратегії фахівця - Chaykina, N. (Психологія та особистість, 2017)
У статті робиться акцент на взаємозв’язку процесу становлення образу «Я»-фахівець з періодами професійної адаптації, які відповідають певним рівням засвоєння діяльності. Розкрито смислове значення професіоналізації і психології виробничого середовища, від яких залежить стратегія адаптивної поведінки і стратегія професійного саморозвитку. Професійні адаптивні стратегії розглядаються крізь когнітивну, емоційну, поведінкову, рефлексивну форму та відповідні стратегії спротиву виробничому середовищу.