Особистість у гібридній війні: психологічний вимір - Gorbenko, Yu. (Психологія та особистість, 2017)
У статті проаналізовані основні тлумачення понять гібридна та консцієнтальна війна. Представлена спроба розкрити сутність та основні психологічні механізми ведення гібридної війни. Доводиться, що основною складовою гібридної війни є консцієнтальна зброя, що має на меті знищення свідомості завдяки руйнації будь-якої ідентифікації та перетворення особистості на покірного виконавця необхідних замовнику дій. Показаний психологічний вимір гібридної війни, що пов’язаний із руйнацією совісті особистості, через знищення якої впроваджується нігілізм. Розкриті механізми формування «потрібного образу світу» через створення міфів та брехні. Наголошується на необхідності розкриття та усвідомлення психологічних механізмів ведення гібридної війни з метою запобігання враження її зброєю.