Методика психодіагностики впливу паління на сімейне функціонування - Kramchenkova, V. (Психологія та особистість, 2017)
У статті представлено методику «Вплив паління на сімейне функціонування» як самостійний інструмент для визначення установок щодо паління як чинника реалізації сімейних функцій. У структурі методики виділяються наступні шкали, що відповідають функціям сім’ї: господарчо-побутова, виховна, сексуально-еротична, емоційна, духовного (культурного) спілкування та первинного соціального контролю. Методика дозволяє визначити рівень функціональності сімейної системи та характер специфічного (сприяючого, перешкоджаючого або нейтрального супроводжуючого) впливу паління на реалізацію окремих функцій сім’ї. Дана методика відповідає сучасним вимогам до психометричного обґрунтування психодіагностичних опитувальників.