Психологічні проблеми студентів на першому році навчання у ВНЗ: причини виникнення та можливості подолання - Rohachova, T. (Психологія та особистість, 2016)
Статтю присвячено аналізу питань пристосування студентів-першокурсників до навчання у вищій школі. Актуальність цієї тематики обумовлена важливістю розвитку кожного студента як людини, громадянина та майбутнього фахівця. Характеристика формату студентського життя зроблена у роботі крізь призму психологічних особливостей юнацького віку. Було виявлено низку проблем, що утруднюють адаптацію вчорашнього школяра до навчання у ВНЗ. З’ясовано причини та сутність цих проблем. Виокремлено головну передумову для успішної адаптації – усунення відчуття внутрішнього дискомфорту і блокування можливостей конфлікту студента з середовищем. Це завдання має лежати не тільки у площині інтересів окремого студента, а й втілюватись у політиці ВНЗ. Це відкриває нові перспективи для подальшої розробки окресленої у статті проблематики.