Проблема депривації і самодепривації в контексті функціональних взаємозв’язків «Я» суб’єкта з його психологічними захистами - Kononova, M.; Slyunyayeva, N. (Психологія та особистість, 2016)
У статті розглянуто проблему депривації і самодепривації особистості у психології. З’ясовано, що особливу роль у появі деприваційного синдрому, який передусім проявляється в самодепривованій поведінці і стані, відіграють механізми психологічного захисту. Виокремлено характерні ознаки феномену самодепривації, що перешкоджають успішній соціальній реалізації суб’єкта і продуктивному спілкуванню.