Чинники становлення соціального капіталу як психологічного ресурсу особистості - Blozva, P. (Психологія та особистість, 2016)
У статті розкривається дослідження становлення соціального капіталу як психологічного ресурсу особистості. Виявлено, що соціальний капітал як психологічний ресурс – це соціально-психологічні можливості соціального мікросередовища, використовуючи які особистість може досягти власних цілей, а також сприяти досягненню цілей групи, до якої вона належить. Виділено п’ять показників соціального капіталу як психологічного ресурсу особистості: ефективність соціальної взаємодії, внутрішньогрупова згуртованість, міжособистісна довіра в межах соціальної групи, соціальна ідентифікація із групою, готовність до взаємодопомоги. Проаналізовано вісім факторів, які впливають на становлення соціального капіталу як психологічного ресурсу: соціально-інституційне пізнання, модуль близької соціальної контактності, рівень відчуженості, етнічна безпека – самоповага, моделі поведінки, фактор професійних можливостей, проведення дозвілля, етнонаціональна недовіра.