Модель психологічної одиниці життя людини у світі - Gorbenko, Yu. (Психологія та особистість, 2016)
Стаття присвячена пошуку шляхів побудови моделі психологічної одиниці життя людини у світі. У зв’язку з цим проводиться аналіз понять психологічна одиниця, модель та інших категорій психології. Підкреслюється, що психологічна наука, довгий час займаючись вивченням закономірностей функціонування психічних процесів і властивостей, так і не змогла вийти на об’єднання зусиль психологічних шкіл для побудови цілісної системи взаємодії людини та світу. Проведене дослідження є намаганням побудувати один із можливих напрямків пошуку об’єднання існуючих одиниць, категорій та теорій у цілісну модель життя людини у світі, і, таким чином, поставити питання про необхідність осмислення та вирішення проблеми цілісності психології як науки у сучасному науковому світі.