Суб’єктивна близькість із природою як чинник психологічного здоров’я особистості - Kryazh, I. (Психологія та особистість, 2016)
Розглядається проблема взаємозв’язку психологічного здоров’я з переживанням суб’єктом своєї близькості із природою. Психологічне здоров’я аналізується по параметрах суб’єктивного благополуччя й показникам порушення здорової поведінки. Емпірично підтверджене положення про позитивну роль близькості із природою для психологічного здоров’я особистості в цілому. Суб’єктивний зв’язок із природою впливає на порушення поведінки в сфері здоров’я (установки на паління, алкоголь, саморуйнування). Констатується відсутність прямого значущого зв’язку між суб’єктивною близькістю із природою та суб’єктивним благополуччям. Позитивний вплив переживання близькості із природою на суб’єктивне благополуччя опосередкований показниками саморегуляції в сфері здоров’я. Позначені перспективи подальших досліджень.