Образ світу в структурі мотиваційної сфери особистості - Gorbemko, Yu. (Психологія та особистість, 2015)
У статті проводиться аналіз понять мотиваційна сфера особистості та образ світу. Розкривається співвідношення понять образ світу та компонентів мотиваційної сфери особистості. Аналізуються сучасні уявлення про мотивацію та мотиваційну сферу в руслі інтеграційних тенденцій у різних напрямках психології. Увага акцентується на системності, неподільності та цілісності розгляду понять мотиваційна сфера особистості, образ світу та особистість. Описується взаємозалежність та послідовність понять образ світу, картина світу, образи предметного світу. Розкривається детермінація понять мотивація, мотив, діяльність, смислова, цільова та операціональна установка, які входять до єдиної структури мотиваційної сфери особистості, з урахуванням поняття «образ світу». У роботі представлена модель мотиваційної сфери особистості з урахуванням поняття образ світу та проведений опис взаємозв’язків основних структурних елементів у цій моделі.