Особистістне самоконструювання: циклічно-поступальна динаміка - Tytarenko, T. (Психологія та особистість, 2013)
У статті показано зміну особистісних орієнтацій при самоко- нструюванні відповідно до класичної, некласичної та постнекласичної раціональності: у класиці превалюють орієнтації на полюс порядку, у некласиці - на полюс хаосу, у постнекласиці - на взаємодію хаосу- порядку. Життєвий шлях розглянуто як ритмічну послідовність циклів самоконструювання, що вибудовується особистістю спільно зі значущим оточенням. Визначено специфіку повторення циклів самоконструювання за принципом маятника від хаосу життя до порядку культури і у зворотному напрямку.