Психологічні особливості становлення смислової сфери підлітків - Lavrinenko, V. (Психологія та особистість, 2013)
У статті розглянута адаптація як процес та результат, який відбувається після певних змін у життєдіяльності людини, що призводить до змін в особистісних структурах. Проаналізован вплив співвідношення базової та ситуаційної структури особистості на її адаптивну стратегію. Виділені багатофакторні інваріанти «Я»-базового і «Я»-ситуаційного: рівні засвоєння та форми реалізації діяльності, змістовні спрямованості особистості, просторово-часові орієнтації та домінуючи потребнісно-вольові переживання.